Editorial

От „висотата“ на натрупания житейски опит мога да кажа, че имам шанса да помня относително добре „доброто старо време“. Но не това е темата сега. Каквото и да си спомням или да съм забравил, със сигурност мога да кажа, че преди 30-на години, намирането на качествено уиски си беше приключение, а да се намери такова в търговската мрежа си беше направо непосилна задача.

В това отношение сега е толко ва лесно ….. просто поръчаш с няколко „клика“, чакаш, получаваш и пиеш …. Абе направо си е!

Хубаво, но докато дочакаме това благоденствие, бурните студентски години си отидоха отдавна, че даже и младежките и те се запиляха някъде. Сега в „по-зрялата“ възраст постепенно се оформи стремеж количеството на питиетата да бъде заместено от качество. От една страна ползите за здравето са неоспорими, но не е само това. С годините лично за мен, открих, че The most complex and alluring drink in the world“, не може просто да се пие/консумира. Дори да ви звучи пресилено или елитарно, уискито трябва да се „изживее“.

 

Ето защо, според моето скромно мнение е важно всеки уиски „фен“, да положи усилия, да познава възможно най-добре, характера и особеностите на „Highland Mist.

Под „уиски фен“, по-горе имам предвид сериозен любител на напитката, не експерт или професионалист в производство или дегустиране на уиски.

За определението The most complex and alluring drink in the world благодаря на Gavin D. Smith и на Dominik Roskrow, автори на „The Whisky Opus“  (издателство DK www.dk.com). Не превеждам този израз. Той може да има десетки преводи, всички означават едно и също, но за всеки то звучи по различен начин.

Това, което трябваше да е малък предговор към друга статия, се превърна в отделна дописка, но това си е мой „стар“ навик.

Така стигам до причината да „отворя“ този блог. Ще се опитам тук да споделя всяка информация, която може да е от полза за ценителите на уиски, които се определят като любители и фенове. За тези, които търсят положителните емоции и преживявания, докато консумират уиски подбрано с разбиране, с или без конкретен повод.

Естествено подчертавам, че консумацията с разумна и здравословна мярка е единствения начин да изпитаме удоволствие и положителни емоции.

В Случай, че съдържанието на блога достигне и до други читатели (освен до автора), ще съм благодарен за всички креативни и логични коментари, мнения и предложения.

The Malt Symphony